Odkłady pszczele to młode społeczności owadów utworzone poprzez odebranie (odłożenie) jednej lub kilku ramek z czerwiem i co najmniej jednej ramki z zapasami pożywienia z rodziny produkcyjnej.
KIEDY I DLACZEGO ROBIMY ODKŁADY PSZCZELE?
Odkłady najlepiej tworzyć w kumulacji rozwoju rodziny pszczelej, w maju lub czerwcu. W tym okresie następuje naturalny, niekontrolowany podział rodzin, tak zwana rójka. Rójka oznacza ucieczkę pszczół z ula i dla pszczelarza to utrata pszczół, które mogłyby pracować aż do końca sezonu. Dlatego w okresie, w którym rodziny osiągają swoją maksymalną liczebność, warto wykonać kontrolowany i przemyślany odkład pszczeli (nowa rodzina pszczela). Osłabiamy tym samym rodziny produkcyjne i przeciwdziałamy rójce. Tworzymy nowe, młode i zdrowe rodzinki.
Jak wykonać odkład?
W celu wykonania odkładu bierzemy od 1 do 3 ramek z czerwiem i przynajmniej jedną ramkę z pokarmem. Całość uzupełniamy ramką z suszem i ewentualnie ramką z węzą. Do tak przygotowanego odkładu poddajemy matkę.
Po dwóch dniach sprawdzamy, czy młoda rodzina akceptuje matkę oraz, czy nie zbudowały mateczników ratunkowych. Rodzinę z poddaną matką pozostawimy w spokoju na tydzień lub dłużej, pomoże to pszczołom urządzić pracę w ulu i utworzyć nową rodzinę, która już w tym samym lub następnym roku zagwarantuje nam udane zbiory miodu i nie tylko.
Czym są odkłady, czym pakiety a czym rójka?
- Odkład – jest to mała rodzina pszczela w jak najpełniejszej strukturze. Mamy obecne ramki wraz z czerwiem w różnych stadiach rozwoju, ramki z pokarmem oraz pszczoły w różnym wieku. Najczęściej odkłady liczą 4-5 ramek.
- Pakiet – jest to wagowa ilość pszczół zsypana do jednego odpowiednio wentylowanego pojemnika bez ramek. Ilość pszczół określa się na około 1,2-1,5 kg.
- Rójka – część pszczół, która oddzieliła się wraz z matką z ula, w którym żyły w celu znalezienia nowego miejsca bytowania i stworzenia nowej rodziny.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem?
- Jaka linia / rasa pszczół?
- Jaki rodzaj ula?
- Ile lat ma matka?
- Czy rodzina przebyła jakieś choroby w ciągu ostatnich 12 miesięcy?
- Czym była zwalczana warroza w poprzednich dwóch sezonach w obserwowanym ulu?