Zbierany przez pszczoły pyłek kwiatowy pszczeli pomaga tym, którzy uskarżają się na problemy z układem pokarmowym, jest także skutecznym produktem wspomagającym problemy wrzodami żołądka i dwunastnicy. Do tego stosowany pyłek pszczeli oczyszcza wątrobę z toksyn. Osoby spożywające regularnie pyłek kwiatowy mogą także liczyć na to, że substancje znajdujące się w składzie pyłku wpłyną pozytywnie na pracę także innych narządów wewnętrznych.
Zastosowanie pyłku kwiatowego pszczelego
Pyłek pszczeli znajduje zastosowanie w leczeniu wspierającym wielu chorób i schorzeń – jego bogaty skład sprawia, że wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka. Regularnie spożywany w określonych, dostosowanych do wieku dawkach ma także działanie profilaktyczne.
Farmakologia:
- zaburzeniach przemiany lipidowej,
- chorobach wątroby,
- schorzeniach gruczołu krokowego,
- niedokrwistości,
- chorobach przewodu pokarmowego,
- zaburzeniach odżywiania – braku apetytu, niedożywieniu,
- rekonwalescencji,
- chorobach układu oddechowego,
- schorzeniach nerwowych i psychicznych.
Pyłek pszczeli jest rekomendowany także:
- osobom starszym,
- narażonym na stres,
- rzucającym palenie.
Kosmetologia
Pyłek pszczeli pozytywnie wpływa także na skórę i włosy, dlatego często stosowany jest w produkcji kosmetyków i kosmeceutyków (kosmetyków o charakterze leczniczym) – balsamów, kremów, szamponów czy maseczek. Produkty posiadające w składzie ekstrakt z pyłku pszczelego:
- odżywiają i nawilżają,
- mają działanie biostymulujące,
- likwidują rozszerzone naczynka krwionośne,
- spłycają zmarszczki,
- koją podrażnioną skórę.
Pyłek pszczeli kwiatowy co to jest?
Pyłek pszczeli (inaczej pyłek kwiatowy) to nic innego jak męskie komórki rozrodcze produkowany przez roślinę.
Oczywiście każda roślina ma pyłek o innej barwie, kształcie, wadze i wielkości. Pyłek pszczeli może mieć kolor od jasnożółtego (pyłek gryki) po czarny (pyłek maku), w zależności od jego pochodzenia.
Również skład chemiczny poszczególnych pyłków roślin jest bardzo zróżnicowany. Zawiera różne grupy związków chemicznych. W skład pyłku wchodzi kilkaset substancji, w tym witaminy, mikro i makroelementy, aminokwasy, lipidy i flawonoidy. Skład pyłku pszczelego jest tak skomplikowany, że do tej pory nikomu nie udało się w warunkach laboratoryjnych wyprodukować takiego pokarmu.
Natury nie da się „wyprodukować” w laboratorium.
Zbieranie pyłku pszczelego
Zbieranie pyłku pszczelego wcale nie jest tak proste, jak się wydaje. Nigdy nie sądziłem, że to tak pracochłonne, a jednocześnie tak perfekcyjnie zorganizowane zajęcie.
Zanim pszczoła-zbieraczka wyruszy po pyłek kwiatowy, zaopatruje się w ulu w odrobinę miodu. Nie jest to jednak jej jedzenie na wynos.
Potem pszczoła zbiera pyłek przednimi nóżkami i lekko nawilża go śliną z miodem, który ze sobą przyniosła. Dzięki temu może formować miniaturowe kuleczki. Dodatkowo w drodze z kwiatka na kwiatek pszczoła zbiera „grzebykami” pyłek ze swojego ciała, chowając go w „koszyczku”. Koszyk to zagłębienie tylnych nóg, gdzie zostaje ubity pyłek.
Co jakiś czas pszczoła podlatuje do góry, żeby zważyć ciężar tego, co uzbierała. Gdy obie nóżki pszczoły są równo obciążone, wtedy wraca do ula i dalszą pracę zostawia swoim koleżankom – pszczołom magazynierkom i sprzątaczkom.