Nalewka z propolisu to moje skuteczne remedium na dolegliwości zdrowotne. Propolis jest najsilniejszym, naturalnym antybiotykiem, niszczy wirusy, bakterie i stany zapalne. W artykule poznasz sposób wykonania nalewki z kitu pszczelego. Dowiesz się, dlaczego warto samemu wykonać miksturę, niż kupić gotową.
Przepis na nalewka z propolisu krok po kroku
Przygotowanie nalewki z propolisu
Zaleca się, by propolis odpowiednio przygotować przed sporządzeniem z niego nalewki. Przede wszystkim istotna jest jakość — tutaj najlepszym materiałem będzie kit pszczeli z zaufanej pasieki, a nie produkt ze sklepowej półki. Część pszczelarzy stosuje do ochrony przed pasożytami chemię lub kwasy, warto o to dopytać. Żeby propolis nadawał się do dalszych kroków, należy wstępnie go oczyścić. Propolis łatwiej pokroić na mniejsze kawałki wkładając go na chwilę do zamrażalnika. Dzięki temu bryła będzie bardziej zbita i łatwiejsza w podzieleniu na porcje.
Składniki na nalewkę z kitu pszczelego
- 50 g propolisu
- 150 ml letniej, przegotowanej wody
- 100 ml spirytusu etylowego
Wykonanie nalewka z propolisu
- Propolis należy dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Uwaga: kit pszczeli bardzo mocno farbuje na intensywny, żółty kolor. Najlepiej kroić go i przygotowywać w rękawicach ochronnych. Ewentualne zabrudzenia (np. na skórze) można spróbować zmyć szmatką nasączoną spirytusem.
- Do szklanej butelki lub słoika dodać 50 gramów kitu pszczelego.
- Dolać letnią wodę i spirytus. Szczelnie zamknąć.
- Odstawić w miejsce, gdzie jest ciemno i panuje pokojowa temperatura (około 18-20 stopni Celsjusza).
- Kilka razy dziennie intensywnie potrząsać zawartością.
- Po około 3 tygodniach przefiltrować nalewkę przez gazę.
- Przelać do butelki z ciemnego szkła. Szczelnie zamknąć.
Od momentu zalania propolisu alkoholem połączonym z wodą po około 4 tygodniach nalewka z kitu pszczelego jest gotowa do użytku.
Dawkowanie nalewki z kitu pszczelego
Eksperci zalecają, by dziennie przyjmować niewielką dawkę — od 15 maksymalnie do 30 kropli dziennie — nalewki z kitu pszczelego. Prozdrowotny trunek z propolisu najczęściej spożywa się na 2 sposoby:
- Krople dodaje się do ciepłej, przegotowanej wody, miesza i wypija,
- Kroplami nasącza się cukier (np. na łyżce stołowej) i spożywa (można popić wodą).
Ponieważ kluczowym składnikiem nalewki z kitu pszczelego jest wysokoprocentowy alkohol, dlatego jego spożycie nie jest polecane dzieciom.